Asst.Prof.Dr.Nachomkamon Saengsuk

Food Science and Technology
Contacts
  • Email : nachomkamon.sa@kmitl.ac.th
  • Office : AI-701
Research interests

Meat science, Product development, Alternative meat products, Functional foods

Selected Publications
  • Saengsuk, N., Laohakunjit, N., Sanporkha, P., Kaisangsri, N., Selamassakul, O., Ratanakhanokchai, K. and Uthairatanakij, A. 2021. Physicochemical Characteristics and Textural Parameters of Restructured Pork Steaks Hydrolysed with Bromelain. Food Chemistry. 361: 130079.
  • Saengsuk, N., Laohakunjit, N., Sanporkha, P., Kaisangsri, N., Selamassakul, O., Ratanakhanokchai, K., Uthairatanakij, A. and Waeonukul R. 2022. Comparative Physicochemical Characteristics and In Vitro Protein Digestibility of Alginate/Calcium Salt Restructured Pork Steak Hydrolyzed with Bromelain and Addition of Various Hydrocolloids (Low Acyl Gellan, Low Methoxy Pectin And κ-Carrageenan). Food Chemistry. 393: 133315.
  • Saengsuk, N., Barbut, S. and Laohakunjit, N. 2023. Texture modification of easily chewable pork meat batter for masticatory dysfunction people: effects and interactions of bromelain, κ-carrageenan, and plant protein hydrolysates. International Journal of Food Science and Technology. 59(1): 197-207.
  • Pongsetkul, J., Saengsuk, N., Siriwong, S., Thumanu, K., Yongsawatdigul, J. and Benjakul, S. 2024. A comprehensive study of sous-vide cooked Korat chicken breast processed by various conditions: texture, compositional/structural changes, and consumer acceptance. Poultry Science. 103495.
  • Saengsuk, N., Sangsawad, P., Paengkoum, P. and Pongsetkul, J. 2024. Lipid and volatile profiles of various goat primal cuts: aspects of nutritional value and flavor/taste attributes. Foods. 13: 492.
  • Saengsuk, N., Boonanuntanasarn, S., Boonchuen, P., Phonsiri, K., Kingwascharapong, P., Petsong, K. and Pongsetkul, J. 2024. Microbiota differences of giant river prawn (Macrobrachium rosenbergii) cultured in a recirculating aquaculture system (RAS) – A prototype vertical farming and traditional pond cultured system and their impact on autolysis rate and textural characteristics. Aquaculture, 588, 740959. 
  • Saengsuk, N., Boonanuntanasarn, S., Kingwascharapong, P., Sai-ut, S., Phonsiri, K. and Pongsetkul, J. 2024. Comparative study on the composition and characteristics of giant river prawn (Macrobrachium rosenbergii) cultured using an alternative vertical-recirculating aquaculture system (RAS) and traditional pond: Organoleptic and nutritional aspects. Aquaculture, 591, 741151. 
Research Grants
  • "การดัดแปรเนื้อสัมผัสและปรับปรุงคุณภาพเนื้อไก่ปรับโครงสร้างจากไก่ปลดระวางและศักยภาพสู่การพัฒนาเพื่อเป็นอาหารทางเลือกแก่ผู้สูงอายุ" สำนักงานการวิจัยแห่งชาติ (วช.)  (หัวหน้าโครงการ)  
  • "ผลของวิธีการปรุงสุกในสเต็กหมูขึ้นรูปที่ง่ายต่อการเคี้ยวที่ส่งผลต่อคุณสมบัติทางเคมีกายภาพ ความสามารถในการย่อย และการยอมรับทางประสาทสัมผัสของผู้สูงอายุ" กองทุนวิจัยสถาบันเทคโนโลยีพระจอมเกล้าเจ้าคุณทหารลาดกระบัง (หัวหน้าโครงการ)  
  • "การพัฒนาเพื่อเพิ่มมูลค่าของผลิตภัณฑ์มะม่วงจากมะม่วงมหาชนกตกเกรด กองทุนส่งเสริมวิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม" (ผู้ร่วมโครงการ)  
Awards
  • Excellent in Oral Presentation
    10th on Conference Research and Development of Tropical and Sub-Tropical Crops, Bangkok, Thailand
    “Effect of Sesame Cultivars on Physico-chemical Properties of Tofu from By-product of Sacha inchi Oil Extraction”

Research Profile